Miért táncoljunk?

A mozgásszegény életmód merénylet a szervezetünk ellen

Egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság mintegy fele egyáltalán nem sportol, nem végez semmilyen testmozgást, még kerti munkát sem, holott annak is van jótékony hatása. S az életkor előrehaladtával még inkább jellemző a passzív időtöltés. Pedig egyes esetekben sporttal is gyógyíthatnánk magunkat, a testmozgás jó hatással van a lélekre és többek között az agyműködésre is. A mozgásszegény életmód viszont úgyszólván merénylet a szervezetünk ellen, bele lehet betegedni, és gyakori oka lehet az elhízásnak is. Több más egészségügyi panasz mellett a már népbetegségnek számító cukorbetegséget is kiválóan karban lehet tartani rendszeres mozgással, közérzetünk is jobb tőle, s egy idő után a szervezet már kívánja a mozgást.

Kossuth Rádió, Napközben, 2015. 03. 07.A tánc javítja a hangulatunkat!

Mindegy, hogy a latint, a keringőt, a tangót vagy a diszkót szereti, a zenére való mozgás nemcsak a hangulatát javítja, hanem az egészségre és a szépségre is hatással van. Egy órányi tánccal akár 350-500 kcal-t is elégethet, a tánc fajtájától és a mozgás intenzitásától függően.

A tánc hangulatjavító
Aki rendszeresen koptatja a parkettet, annak sokkal jobb lesz a kedve, hiszen a szervezetében több endorfin, azaz boldogsághormon termelődik, miközben a stresszhormonok (pl. kortizol) lebomlanak.

A tánc segít relaxálni
A tánc nyugtatja az idegeket, ezért kezeli gyakran jobban a hétköznapi stresszhelyzeteket az, aki így tartja fitten magát. A lágy melódiára végzett, lassú mozdulatok segítenek lecsillapodni. Ideális erre az a zene, amelynek ritmusa valamivel lassabb, mint a szív dobogása (70 ütés/perc), ekkor ugyanis a szervezet automatikusan megpróbál igazodni a lassabb tempóhoz. Ez pedig nemcsak a testre – különösen a görcsös váll- és a nyakizmokra -, hanem a lélekre is nyugtató hatással van.

A tánc alakformáló
Miközben sok kalóriát éget el, a tánc az összes izmot megmozgatja – a karokon, a hason, a csípőn és a popsin keresztül egészen a lábakig. De nemcsak az izmok fejlődnek, hanem a kritikus területek – has, fenék, comb – is formásabbá válnak.

A tánc önfejlesztő
Aki rendszeresen táncol, jutalmul szép tartást kap. És ez még nem minden; a saját testével kapcsolatos érzései is javulnak, nagyobb lesz az önbizalma, magabiztosabbnak fogja érezni magát! Ha szingli, a baráti társaságában biztos akad egy férfi, aki szívesen elkíséri Önt a foglalkozásokra. Talán egy alkalom után belőle is táncimádó válik majd…Miért táncoljunk?

 1. Több energiánk lesz és jobban bírjuk a fizikai megterhelést, valamint javítja az alvást.
 2. Segít kialakítani az egészséges testsúlyt, javítja az anyagcserét, több zsír ég el, fittebbé és egészségesebbé tesz.
 3. Véd a szívbetegségekkel szemben, jó hatással van a keringésre.
 4. Aktívan tartja az izmokat, csontokat, ízületeket, és segít megőrizni mozgékonyságunkat és lazaságunkat.
 5. Erősödik a lábfej, és ez javíthatja a kisebb fajta lúdtalp-betegséget is. Egyenesíti az enyhén ferdült gerincet és csökkenti a hátfájást. Formálja a lábat, a kart, a hasat, a feneket és a csípőt. Minden izmot megmozgat a fejünk búbjától az ujjpercekig. Javítja a testtartást, a koordinációt, az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéket és a testtudatot.
 6. A táncot bármilyen korban el lehet kezdeni.
 7. A tánc erősít, növeli az állóképességet és koncentrációs képességet.
 8. A tánctól könnyedebb és tudatosabb lesz a mozgás, fejlődik testkultúra.
 9. Oldja a stresszt, megszabadít a szorongásoktól és segít lenyugodni.
 10. A tánc fejleszti az együttműködési és alkalmazkodó képességet, toleráns magatartásra ösztönöz.
 11. A tánc gyorsan tanulható, növeli az önbizalmat és magabiztosságot, sikerélményt nyújt.
 12. Önfegyelemre nevel, az önkifejezési képesség is javul.
 13. Fejleszti improvizációs készséget, a kreativitást, fejlődik a ritmusérzék.

 13+1. Remekül hasznosítható bálokon, bulikon, táncos eseményeken, hiszen amiatt még senki sem került hátrányba, hogy tudott táncolni.

 

Aki nem hiszi, járjon…táncot!

 

4 pár