Szalagavató táncok betanítása

Több mint harminc éve foglalkozom szalagavató táncok betanításával. Ez speciális tanítási módszert igényel, hiszen legtöbbször olyan diákoknak kell látványos koreográfiát megtanítani, akik korábban még egyáltalán nem, vagy csak keveset táncoltak. Ezt a tanítási módot küldetésként fogom fel, hiszen a szalagavató tánc tanulása közben felkeltem az érdeklődést a társastánc iránt. Tapasztalatom szerint sokan ennek hatására kezdenek el járni felnőtt tánciskolába.

A szalagavató és annak fénypontja, a szalagavató tánc, a végzős középiskolás diákok életében az egyik legnagyobb esemény, melyen maradandó élményt szereznek szüleiknek, hozzátartozóiknak és pedagógusaiknak. A felkészülés már a tanév elején elkezdődik és tart a szalagavató időpontjáig, melyre általában november és február között kerül sor.

A legtöbb iskolában a diákok kétféle táncot adnak elő. Egyik az osztálytánc-mely egy-egy osztály külön produkciója, vidám, játékos tánc, ahol nemcsak párok, hanem lányok, fiúk külön is táncolhatnak. A másik az évfolyamtánc, melyben minden végzős szerepel. Az évfolyamtánc a párok nagy létszáma miatt látványos és ünnepélyes. Ez a tánc általában bécsi keringő, angolkeringő, palotás vagy körmagyar.

A felkészülés elején a diákokkal közösen beszéljük meg, hogy mit és milyen zenére szeretnének táncolni. Ezután megbeszéljük a próbák időpontját és menetrendjét. Heti egy alkalommal tartunk táncórát, a szalagavató időpontjához közeledve ezt lehet sűríteni. Nincs konkrét óraszám, annyi órát tartok, amennyi a felkészüléshez szükséges.

Sok középiskolában a pedagógusok is fellépnek szalagavatón egy meglepetés tánccal. Titokban készülnek és csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy a diákokkal párhuzamosan ők is készültek a szalagavatóra. Tapasztalatom szerint a tanári táncnak hatalmas sikere van, hiszen itt a pedagógusok a megszokottól teljesen eltérő, vidám, játékos szerepkörben mutatkoznak meg.

A szalagavató tánctanítás díja létszámtól függően 4-6.000,- Ft/fő/tánc. Két tánc tanulása esetén kedvezmény jár. A díj tartalmazza a koreográfia elkészítését, betanítását, a zene kiválasztását és vágását. A fizetés két részletben történik. Az első részletet az első táncórán, a második részletet a főpróbán lehet rendezni.